Huutokosken sähköaseman muuntajahuolto ja suurmuuntajien purkutyöt

Infratek Finland Oy voitti viime talvena käydyssä tarjouskilpailussa Fingridin Huutokosken aseman 400 kV muuntajan perushuoltotyön. Huoltoon liittyvät toimenpiteet työmaalla käynnistyivät elokuussa ja työt valmistuvat lokakuun aikana.

Huutokosken sähköaseman muuntajahuolto

Huutokosken muuntajan rakenne poikkeaa aiemmista huoltamistamme 400 kV muuntajista merkittävästi.  Muuntajan kuori on rakenteeltaan yhtenäinen, säiliön ja kannen ollessa samaa pakettia, joka on hitsattu muuntajan pohjaan kiinni. Rakennetta kutsutaan kellosäiliöksi. Aiemmin huoltamissamme tämän jännitetason muuntajissa kansi on pultattu kiinni säiliön yläpintaan. Tällöin kansipultit on avattu ja kansi on tämän jälkeen nostettu pois, jotta sisällä oleva aktiiviosa voidaan huoltaa.

Huutokosken muuntajaa aukaistaessa muuntajan kellosäiliö täytyi irrottaa öljyjen tyhjentämisen jälkeen kulmahiomakoneella säiliö irtileikkaamalla muuntajan pohjasta. Jotta muuntajan sisällä oleva jäännösöljy ei höyrystyessään aiheuttaisi vakavaa tulipaloriskiä avauksen yhteydessä, jouduimme turvautumaan ensimmäistä kertaa 400 kV muuntajan avaamisen yhteydessä säiliön typetykseen.  Säiliön sisällä oleva typpi estää öljypalon. Typetystyön kumppanina meillä oli alihankkija, joka varmisti paloriskin eliminoimisen. Kun aktiiviosa oli huollettu ja tarkastettu, nostettiin kellosäiliö takaisin paikoilleen ja hitsattiin muuntajan pohjaan kiinni. Typetys toteutettiin myös kiinnihitsauksen aikana tarkasti typpipitoisuudet koko aika mitaten.

Talvesta asti suunnitellut yksityiskohdat sujuivat työmaalla hienosti tilaajan edustajien valvovien silmien alla. Työssä kohdattiin monta meille uutta asiaa, mitkä lisäävät osaamistamme vastaavissa projekteissa tulevaisuudessa. Oppia saivat niin kokeneemmat kuin nuoremmatkin muuntaja-asentajat, joista kaikki näkivät ensimmäistä kertaa elämässään 400 kV muuntajan kellosäiliön irtileikkauksen typetyksineen.  Muuntajan avaaminen kansipultit aukaisemalla on sen sijaan kaikille meidän muuntajamiehille tuttu työ aiemmista hankkeistamme.

Suurmuuntajien purkutyöt

Fingrid on tilannut Infratekiltä kahden suurmuuntajan romutukset.  Hanke toteutetaan tammi-maaliskuussa 2015. Toinen romutettavista muuntajista on Ulvilan aseman 400 kV päämuuntaja ja toinen muuntaja on  Oulussa Leväsuon aseman 220 kV päämuuntaja. Romutukset toteutetaan yhteistyössä vastaavia purkutöitä aiemmin tehneen aliurakoitsijan kanssa. Infratek purkaa Fingridin määrittämät muuntajan osat varaosiksi ja vastaa myös koko hankkeesta. Aliurakoitsija vastaa varaosien talteen ottamisen jälkeen muuntajan lopullisesta purkutyöstä.

24/10/2014

Ota yhteyttä

Tätä kautta voit tehdä tilauksia tai ottaa yhteyttä meihin esim. saadaksesi lisätietoja.

Etunimi*
Sukunimi*
Yritys*
Sähköposti*
Puhelin*
Postinumero
Kaupunki
Viesti...